Ciasto jest przepyszne, oczywiście jak lubicie czarną porzeczkę. Czarna porzeczka ma bardzo intensywny smak. 

kruche ciasto

Wykonanie ciasta – do miski dodać masło, cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko zagnieść rękoma na jednolitą masę. Zlepić w płaską kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna musi być większa.

ciasto z czarną porzeczką

Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Porzeczki oczyścić umyć i osuszyć. Jak już są suche posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, jak już są sztywne powoli podczas ubijania wsypywać cukier.

Formowanie ciasta – na dno blaszki pokruszyć większą część ciasta, lekko przydusić. Na ciasto wysypać porzeczki, następnie piana z białek. Na górę pokruszyć pozostałe ciasto.

kruche ciasto

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 40 minut. Góra musi się trochę przyrumienić.

Można posypać ciasto cukrem pudrem.

Pycha, polecam