Polecam Wam to ciasto, łatwe w wykonaniu i bardzo pyszne.  Smakiem przypomina angielski kruszon. Przepis jest przywieziony z Holandii, dzięki Magda. U nas nazywamy to ciasto kruszonka z owocami.

Przygotować okrągłą formę, na dno wyłożyć papierem, boki posmarować masłem.

jabłecznik bez jajek

Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki (mąkę, cukier, kaszę manną, proszek do pieczenia) wymieszać. Wsypać połowę suchych składników do formy, na to jabłka pokrojone w plasterki.

jabłecznik

Na warstwę z jabłek wsypać pozostałą część sypkich składników. Na górę rozłożyć pocięte w cienkie plasterki kawałki masła. Rozłożyć  je na całej powierzchni ciasta.

kruszonkowiec jabłkowy

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C i piec 50 minut. Ciasto musi być ładnie przypieczone u góry.

najłatwiejszy jabłecznik

Można jeść to ciasto na ciepło jak i na zimno. Jeśli podajemy gorący , polecam podać z lodami.  Wyjątkowo łatwe ciasto, szybko można je zrobić. Polecam , mniam 🙂

kruszonkowiec z jabłkami