Przepyszne ciasto z cudną masą w środku. Wszyscy byli zachwyceni, ciasto zniknęło w „sekundę ” Bardzo delikatne, skłaniam się powiedzieć, że to jest jedno z lepszych ciast.
Do miski wrzucić pocięte na mniejsze kawałki masło, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, mąkę. Ciasto można wymieszać za pomocą miksera lub rękoma, ale trzeba to zrobić szybko. masa musi nabrać konsystencji kruszonki. Wtedy już tylko ugnieść szybko w kulę, podzielić na dwie części w proporcji 2/3 – 1/3. Włożyć ciasta do osobnych woreczków i do zamrażarki na 40 minut.
Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , blaszka wymiarach 24 x 24 cm. Całość przydusić i rozłożyć cisato na bokach również. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 15 minut. I odstawić do wystygnięcia.
W tym czasie jak ciasto się piecze przygotować masę. Białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypywać cukier puder, następnie proszki budyniowe. Na koniec nie przerywając mieszania powoli cienkim strumieniem wlewać olej.
Wylać masę na podpieczony dół obsypać malinami. Na górę zetrzeć pozostałe ciasto na tarce z dużymi oczkami. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 30 minut.
Ciasto można posypać cukrem pudrem, ale nie jest już to konieczne, ponieważ ciasto jest wystarczająco słodkie.
Ciasto jest pyszne polecam.
Thermomix – do naczynia miksującego wrzucić pokrojone masło, cukier puder, cukier wańiliowy, żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia, mąkę, naczynie zamknięte,czas 2 minuty, interwał
– wyjąć ciasto i lekko zagnieść w kulę, podzielić na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3
– włożyć ciasto do dwóch woreczków i na 40 minut do zamrażarki
– większą część ciasta potrzeć na tarce o dużych oczkach, przydusić, wyłożyć boki również
– małą porcję ciasta po 40 minutach włożyć do lodówki.
– założyć motylek, czas 3 minuty, obroty 4
– ciągle mieszać , obroty 3, powoli dodawać cukier,proszek budyniowy, na koniec wolnym strumieniem wlać olej
– reszta jak wyżej
Smacznego
Ladylaura.
17 stycznia, 2016 o 18:27
Uwielbiam je.
kuchcik8
17 stycznia, 2016 o 18:39
Ja też, jest tak delikatne i pyszne. Pozdrawiam
Daniela
18 stycznia, 2016 o 12:15
Było pyszne, wszystkim smakowało! 🙂
kuchcik8
18 stycznia, 2016 o 12:57
Cieszę się, dziękuje za komentarz.
Monua
10 maja, 2017 o 16:29
Fajne ciacho bo uwielbiam kruche ciasto . Podpowiedzcie mi Prosze, czemu pianka zawsze mi opada i robi sie taka ciągutka ?
Dziękuje za podpowiedzi
Maria Gorlik
10 maja, 2017 o 19:18
Nie mam pojęcia dlaczego Ci opada. Ja robiłam już kilka razy zawsze jest ok. Musisz dodawać wszystko powoli i cały czas mieszać. Pozdrawiam.