Do tego ciasta można dodać różne owoce tj. porzeczki, rabarbar, agrest … Bardzo dobre, nie za słodkie.

kruche ciasto z bezą

Kruche ciasto :  do miski wsypać przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, dodać pokrojone masło. Składniki siekać nożem aż powstaną grudki. Następnie dodać żółtka, cukier i wiórki kokosowe, zagnieść ciasto,uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na godzinę.

ciasto z porzeczkami

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedną rozłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto gęsto po nakłuwać widelcem. Rozsyp porzeczki na cieście. Nie podałam ile owoców dodać, ponieważ to zależy jaką blaszkę użyjecie i od owoców, rozsypać luźno owoce.

ciasto z kruszonka

Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier ciągle ubijając, na koniec proszek kisiel w proszku. Rozłożyć masę z białek na owocach.

cisto kruche

Na koniec pokruszyć drugą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez 40 minut ( termoobieg)