Mój ogródek obdarzył mnie pięknymi truskawkami. Ciasto smakuje dużo lepiej jak wiem że to moje truskawki 🙂 Ciasto pycha, polecam.
Jeśli zrobicie z rabarbarem trzeba ciasto posypać bułką tartą( 1 łyżka ). Potem rozłożyć rabarbar. Następnie piana z białek i kruszonka.
Wykonanie ciasta – masło lub kasię utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać jogurt, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Dokładnie wymieszać na gładką masę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Obsypać ciasto bułką tartą. Truskawki umyć, wysuszyć, pokroić na pół. Rozłożyć truskawki na całej powierzchni ciasta.
Piana – białka u na sztywną pianę. Jak już są wystarczająco sztywne podczas ubijania dodawać powoli cukier. Rozłożyć białka na truskawkach.
Wykonanie kruszonki – wszystkie składniki włożyć do miski i szybko zagnieść rękoma tworząc kruszonkę.
Rozłożyć delikatnie kruszonkę na pianie z białek.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C, góra i dół i piec 45 – 50 minut.
Ciasto rewelacyjne. Polecam
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.