Pyszne delikatne ciasto.

ciasto z truskawkami

Przygotowanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Podczas mieszania dodawać co chwilkę po żółtku. Dokładnie wymieszać.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia i olejek śmietankowy. Wymieszać dokładnie.

ciasto z kruszonką i owocami

Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Ciasto wyłożyć do blaszki, rozłożyć truskawki w odstępach. Jak truskawki są bardzo duże to przekroić na pół. Ja miałam średniej wielkości truskawki i rozłożyłam je w odstępach 1,5 cm.

ciasto z owocami

Przygotowanie pianki – białka ubić na sztywną pianę. Jak już jest sztywna powoli wsypywać cukier. Nie przerywać ubijania. na koniec wsypać kisiele w proszku i wymieszać. Wylać piankę na truskawki.

Przygotowanie kruszonki – do miseczki wrzucić masło, dodać mąkę i cukier. Szybko zagnieść formując kruszonkę. Rozłożyć kruszonkę na piance.

kruche ciasto

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 55-60 minut. Ciasto u góry musi nabrać rumieńca.  Ciasto zostawić w blaszce do ostudzenia.

Ciasto jest naprawdę rewelacyjne.