Ciasto jest pyszne, jestem pewna że będę robiła je często. Można zrobić z innymi owocami tj. jagody, wiśnie itp
Śliwki umyć, przekroić na pół. Pestki usunąć. Śliwki położyć na sitku i zostawić do obsuszenia.
Wykonanie ciasta – masło i kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodać po żółtku i zawsze dokładnie wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, ocet dodać jako ostatnie. Dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części w proporcji 3/4 – 1/4. Każdą część ciasto włożyć do woreczka śniadaniowego i włożyć do zamrażarki na godzinę.
Piana z białek – białka ubić na sztywną pianę. Jak białka są już sztywne podczas ubijania powoli wsypywać cukier. Cały czas ubijać.
Piana z białek z thermomix – do naczynia miksującego wlać białka, ubijać obroty 3,5, czas do uzyskania sztywnej piany. Następnie ubijać obroty 3 i powoli wsypywać cukier.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego wrzucić masło, kasię, cukier i cukier waniliowy, wymieszać obroty 5, czas 30 sekund
- dodać żółtka, wymieszać obroty 6 czas 30 sekund
- dodać ocet, mąkę, proszek do pieczenia, zdjąć ciasto z boków naczynia, wymieszać obroty 6 czas 1 minuta
- reszta jak wyżej
Pieczenie – blaszkę o wymiarach 30 x 25 wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć większą część ciasta. Na cieście rozłożyć połówki śliwek. Jedna koło drugiej. Rozłożyć ubite białka. Na koniec pokruszyć pozostałą część ciasta i obsypać płatkami migdałów. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec ciasto 45 minut. Gdyby ciasto szybko zaczęło nabierać ciemnego koloru to proszę przykryć ciasto folią aluminiową.
Ciasto zostawić w blaszce do całkowitego ostudzenia.
Genia
30 sierpnia, 2020 o 09:45
Ciasto rewelka