Pyszny kulebiaczek pasuje jako dodatek do barszczu czerwonego i nie tylko.

kulebiak z grzybami

Pierwsze co trzeba zrobić to ciasto drożdżowe ; do ciepłego mleka wsypać drożdże, dodać 1/2 łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki, zostawić w ciepłym miejscu do lekkiego wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować farsz, grzyby drobno posiekać, kapustę kiszoną pokroić drobno. Do garnuszka wlać trochę oleju dodać posiekaną cebulkę chwilkę smażyć i  dodać  grzyby i smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Dodajemy kapustę, sól, pieprz do smaku i smażymy co chwilkę mieszając, aż kapusta się przesmaży.  Odstawiamy do przestudzenia, masa musi być sucha i zimna, dodajemy jajko , mieszamy.

Do miski wsyp przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło, żółtka, szczypta soli, wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto , dobrze ugnieść i zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto w kształcie dużego prostokąta, położyć zimny farsz i zawinąć , zaczynając od dłuższej strony.

kulebiak z kapustą

Delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

paszteciki

Posmarować u góry białkiem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika 180C i piec 35-40 minut. Kulebiak powin zbrązowieć u góry.

Podawać ciepłe, pokrojone w szerokie plastry. Na drugi dzień podgrzać i będą również bardzo dobre.

Pyszny dodatek do zup.

Thermomix:do naczynia miksującego wlać mleko wsypać drożdże, cukier, czas 1 minuta, 30C obr. 1

potem dodać resztę składników, czas 2 minuty, naczynie zamknięte, interwał, potem wyjąć ciasto i, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia.

Farsz jak wyżej, potem wrzucić do naczynia miksującego, czas 15 sek, obr 3