Takie mięsko super będzie smakowało na zimno z sosem tatarskim, chrzanowym czy czosnkowym. Było pyszne.

Kulka szynki

Kulkę umyć i osuszyć. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem. Suszone pomidory wyjąć z zalewy i bardzo drobno posiekać,dodać posiekany czosnek, obłożyć nimi mięso oraz lekko nożem nakłuć na głębokość 1 cm.  Włożyć szynkę do naczynia żaroodpornego i obsypać świeżo posiekanym tymiankiem, kilka razy obrócić , żeby mięso było obtoczone z wszystkich stron. Grzybki suszone pokruszyć i dodać do mięsa.Polać mięso oliwą ze słoiczka od suszonych pomidorów i dodatkowa zwykłym olejem, znowu dokładnie wymieszać. Mięso powinno być przykryte do 3/4 wysokości. Zamknąć naczynie, wstawić do lodówki i zostawić na dwa dni . Kilka razy w dzień zamieszać.

Szynka pieczona

Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 60 minut. Ostudzić, pociąć na plastry i dodatkowo polać dowolnym sosem.

Super też będzie smakować jak wędlina na chleb. polecam pycha.