Rewelacyjne kuleczki ziemniaczane, trochę z nimi pracy, ale naprawdę warto. Są pyszne

Ta porcja powinna wystarczyć dla 4 osób.

ziemniaki z oleju

Ziemniaki oskrobać, pokroić i ugotować do miękkości. Odcedzić i ugnieść na papkę lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Odstawić, żeby przestygły.

ziemniaki w panierce

Wyrównać powierzchnię ziemniaków, lekko przygnieść. Na powierzchni ziemniaków  narysować krzyż i wyciągnąć 1/4 masy ziemniaczanej. W miejsce gdzie jest pusto wsypać mąkę ziemniaczaną. Do tej samej wysokości co są ziemniaki. Wymieszać dokładnie dodać jajka i znowu wymieszać.

Łyżeczką nabierać ziemniaków i formować równe kuleczki.

ziemniaczane kuleczki

Obtoczyć kulki ziemniaczane w jajku, bułce tartej, znowu w jaku i bułce tartej. Olej rozgrzać, włożyć jedną kulkę jak olej skwierczy to znaczy że jest wystarczająco gorący.

ziemniaki inaczej

Wrzucić kuleczki do oleju i smażyć, aż nabiorą złotego koloru. Lekko co jakiś czas potrząsać patelnią, raz je obrócić. Wyjąć z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i położyć na papierowych ręczniczkach do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

ziemniaki dukane

Podawać takie ziemniaki do pieczonego kurczaka, schabu lub innego mięska.

Są rewelacyjne polecam.