Szybki w przygotowaniu i pyszny obiadek. Można go podać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.
Pałki kurze umyć i zdjąć skórę i wyrzucić. Na patelni dodać odrobinę oleju z suszonych pomidorów (1 łyżeczkę) Na rozgrzaną patelnię położyć plasterki bekonu, obsmażyć. Muszą zrobić się chrupiące, następnie rozłożyć na papierowym ręczniku kuchennym.
Pałki kurze doprawić solą, czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą w proszku, ziołami prowansalskimi.
Jeśli jest za mało tłuszczu to troszeczkę wlać. Położyć pałki kurczaka i obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zdjęć z patelni.
Na tej samej patelni obsmażyć pokrojoną drobno. Cebulę i ząbki czosnku na lekko złoty kolor. Wlać wino i smażyć aż cały płyn wyparyje, mieszać cały czas.
Dodać umyte, osuszone i przekrojone na pół pieczarki, wymieszać. Dodać kawałki kurczaka, wlać pomidory z puszki, pokrojone suszone pomidory, przecier pomidorowy, trochę wody. Tylko tyle żeby kawałki mięsa były przykryte w 3-4 wysokości.
Zagotować, sprawdzić smak. Jeśli lubicie bardziej ostre dodać trochę chilli. Gotować około 15-20 minut na bardzo małym ogniu.
Można wlać śmietanę i wymieszać. Obsypać posiekaną natką pietruszki.
Ja podałam z makaronem, obłożonym kawałkami mięsa z kurczaka, polany sosem i udekorowany z chrupiącym bekonem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.