Kurczak musi być dobrze doprawiony i pieczony najlepiej na drugi dzień. Oczywiście nie jest to konieczne.

pieczony kurczak

Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć „kuper” i usunąć wszystkie pozostałości po piórach, Czasami jak oglądam kulinarne programy i widzę że doprawiają kurczaka na którym jeszcze widać pióra nie mogę powstrzymać obrzydzenia.

kurczak

Przygotowanie papki z przyprawami – do miseczki wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszankę ziół suszonych, oregano, majeranek, kurkumę, paprykę słodką wędzoną i ostrą. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać.

Kurczaka przeciąć ostrym nożem wzdłuż piersi i rozłożyć na płasko.

Kurczaka obsypać solą, to musicie zrobić na wyczucie. Dokładnie obłożyć go przygotowaną papką z przyprawami. Zostawić tak przygotowanego kurczaka na kilka godzin lub na całą noc.

Następnie nagrzać piekarnik do 200 C, położyć kurczaka na raszkach w specjalnej do tego celu dużej blaszki. Na dno wlać wodę, wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Polać go wytworzonym sosem.

Wyjąć blaszkę z piekarnika i odwrócić kurczaka. Dolać wody, u mnie się wygotowała. Dno blaszki musi być pokryte wodą. Obrać marchewki, jeśli są grube przekroić na pół. Cukinię umyć i pokroić w plasterki.

Włożyć warzywa na dno blaszki, lekko obsypać solą. Piec następne 30 minut.

grillowany kurczak

Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. Muszą być miękkie, ale nie rozgotowane.

Wrzucić ziemniaki do kurczaka i zwiększyć temperaturę do 240 C piec aż ziemniaki lekko się przypieką a kurczak będzie cudnie przypieczony. Mi to zabrało następne 30 minut.

Kurczak był smaczny, nie suchy. Cały czas w blaszce musi być woda co spowoduje że nie będzie suchy.

Smacznego.