Kurczak można przygotowywać na różne sposoby, bardzo szybko taki obiad  jest gotowy. Pierwszy raz dodałam estragon, nie można go dodać zbyt dużo bo jest bardzo aromatyczny.

kurczak

Pałki kurze bez kościa, umyć, wysuszyć, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Zwinąć w roladkę i obwinąć plasterkiem szynki Prosciutto. Na patelni z odrobiną oleju smażyć roladki z każdej strony, szynka lekko musi się przypiec. Dodać małe pieczarki przekrojone na pół, smażyć kolejne kilka minutek, lekko zamieszać co chwilkę.

kurczak w sosie

Kurczaka i pieczarki zdjąć z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia.

Sos – za pomocą malaksera, blendera lub thermomix wymieszać serek macarpone, vegetę, miód, suszone chilli, ostrą papryka w proszku, sól,żółtko i listki estragonu. Dokładnie zmielić i doprawić do smaku w miarę potrzeby. Wylać sos na patelnię, podgrzać dodać trochę wody żeby sos nie był zbyt gęsty,wymieszać i wlać wszystko na roladki z kurczaka.

Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180c i piec 20-30 minut. Podawać z makaronem lub ryżem.

kuczak w sosie z mascarpone

Smacznego