Dzisiaj mam dla Was propozycję na zdrowy obiad.
Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny. Zawiera błonnik, który redukuje poziom tłuszczów oraz poziom glukozy. Posiada witaminy B: B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, a także magnez, fosfor, cynk i żelazo. Jest niskokaloryczna. Jest więc idealnym produktem dla tych, którzy nie jedzą mięsa i dbają o linię. Potas w niej zawarty wspomaga pracę nerek, fosfor – mineralizację kości.
Piersi kurze pokroić na trzy części, doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wlać olej i smażyć mięsko na złoty kolor. Dodać cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. W moździerzu zmiażdżyć ziarenka kardamonu, czosnek dodać kminek, potarty imbir,kolendrę, kurkumę,chili w proszku, vinegar, cukier,oczyszczoną i posiekaną chilli, wszystko wymieszać i ugnieść. Dodać wszystko do kurczaka, wymieszać, wlać pomidory z puszki, wywar z kurczaka,soczewicę, Przykryć i gotować aż wszystko będzie miękkie, co jakiś czas zamieszać. Jak będzie za gęste dolać trochę wody .
Na koniec dodać jogurt, wymieszać.
Wyłożyć mięso na talerz ,obok rozłożyć soczewicę, posypać natką kolendry. Co do ostrości potrawy to możecie dodać mniej chilli, to już jak kto lubi.
W oryginalnym przepisie było że podawać jeszcze dodatkowo ryż, zrobiłam tak na drugi dzień bo chciałam sprawdzić. Musiałam tylko dodać więcej wody do sosu, ale było ok. Mojemu mężowi smakowało. On jest moim głównym testerem 🙂
ja
20 listopada, 2015 o 16:44
Chyba pozycjonujesz stronę na „piersi kurze”, więc może dopiszę w komentarzu „piersi kurze”, bo wydaje mi się, że napisać trzy razy w jednym zdaniu „piersi kurze” to za mało 🙂
kuchcik8
21 listopada, 2015 o 00:13
Dziękuję za poprawki, czasami już ogarnia mnie ślepota 🙂 Poprawione, ha ha
Pozdrawiam