Dlaczego nie spróbować i zrobić kurek w occie 🙂 Zawsze robimy tylko prawdziwki, a kurki to też cudny grzybek. W tym roku było ich dużo, więc postanowiłam zrobić w occie.

Zrobiłam także jak zwykle w słoiczkach patrz tutaj kurki w słoikach,

kurki w occie

Kurki dokładnie oczyścić i wypłukać. Wrzucić kurki do garnka i zalać wodą, osolić delikatnie do smaku, zagotować. Ja grzybów nie kroje, wrzucam w całości. Gotować 10 minut. Odcedzić grzyby, wodę zostawić i zamrozić w plastikowych pudełkach. Chyba już wiecie , że u mnie takiego cudu jak woda od gotowania grzybów nie będzie zmarnowana. Później można ją dodać do sosów i zup.  Ugotowane i odcedzone  włożyć do czystych słoików.

kurki na zimę

Przygotowanie zalewy – do garnka wlać wodę, dodać cukier,sól, cebulę pokrojoną w plasterki, gorczycę, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zagotować.

Do każdego słoiczka włożyć cebulkę, po ziarenku ziela angielskiego, kawałek listka laurowego, trochę gorczycy i zalać zalewą. Zakręcić i pasteryzować tradycyjną metodą 20 minut. Wyłożyć słoiczki na gruby ręcznik i przykryć drugim. Zostawić tak, aż ostygną.

Będą idealne na imprezy lub jako dodatek do sosów na zimno. Polecam