Pomysł na to pyszne ciasto mam od mojej siostruni 🙂 Przepięknie się prezentuje i smakuje z tymi owocami. Dzięki
Wykonanie biszkoptu – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Powoli podczas mieszania dodawać cukier. Następnie dodać po jednym żółtku, ciągle mieszając. Obroty miksera już muszą być wolniejsze. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać po łyżce produkty sypie i mieszać już bardzo delikatnie. Dno okrągłej formy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Boki zostawić bez smarowania. Nagrzać piekarnik do 180 C, włożyć ciasto i piec 30-35 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Odstawić aż ostygnie.
Przygotowanie ciasta biszkoptowego w thermomix
- nałożyć motylek, do naczynia miksującego dodać białka i szczyptę soli, ubić 3-4 minut, obroty 3,5
- ubijając 3,5 przez otwór miarki powoli wsypywać cukier
- ubijając obroty 2 przez otwór miarki dodawać po jednym żółtku
- obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko
- delikatne mieszanie 0,5 powili po łyżce dodawać suche składniki
Przygotowanie masy z serkiem mascarpone – Galaretkę zalać wrzącą wodą i wymieszać. Odstawić do stężenia, ale nie całkowicie.
Cukier puder wymieszać z żółtkiem, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. powoli wlewać do masy lekko gęstniejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać część winogron, wymieszać.
Przygotowanie masy z serkiem mascarpone w thermomix
- nałożyć motylek, dodać żółtko i cukier puder, czas 1 minuta, obroty 3
- dodać serek mascarpone i gęstniejącą galaretkę, wymieszać 1 minuta, obroty 2
Biszkopt przekroić na pół. Dolną warstwę biszkoptu położyć w formie której był pieczony biszkopt. Wlać masę z serka mascarpone, wyrównać górę. Nałożyć drugą część biszkoptu. Wstawić ciasto do lodówki, aż stężeje.
Przygotowanie masy z kremówki – galaretki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić aż zacznie gęstnieć. Jak galaretka jest już prawie gęsta ubić śmietanę na sztywną pianę. Powoli mieszać i powoli wlać gęstniejącą galaretkę. Dodać kolejne owoce i delikatnie wymieszać.
Przygotowanie masy z kremówki w thermomix
- nałożyć motylek, ubijać 2 minuty, obroty 3,5 Sprawdzajcie podczas ubijania, żeby nie zrobiło się masło
- wymieszać obroty 1, podczas mieszania wlewać gęstniejącą galaretką
Wylać masę na biszkopt. Obsypać pozostałymi dowolnymi owocami.
Ostatnią galaretkę rozmieszać w gorącej wodzie. Odstawić do stężenia. Prawie gęstą galaretkę wylać na owoce. Wstawić ciasto do lodówki i zostawić aż wszystko dokładnie zgęstnieje.
Życzę przyjemności, smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.