Zrobiłam tą lazanię dla moich gości, jest pyszna.

lazania ze szpinakiem

Masa szpinakowa – cebulę posiekać i przesmażyć na patelni z odrobiną oleju, dodać posiekany czosnek i smażyć chwileczkę dodać szpinak i kontynuować smażenie do momentu, aż szpinak całkowicie zmięknie i powstanie papka. Doprawić solą i białym pieprzem do smaku. Przestudzić.

Dodać ser ricotta i pokruszony ser gorgonzola, zmielić lekko wszystko za pomocą blendera.

lazania

Płaty makaronowe do lazanii ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i rozłożyć na ręczniku, żeby przestygły.

Przygotowanie sosu beszamelowego  – w rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, smażyć chwileczkę nie dopuścić żeby zbrązowiało. Nie przerywając mieszania i podgrzewania wlewać mleko, dodać pokruszoną kostkę rosołową. Zagotować , doprawić w razie potrzeby solą.

Na dno naczynia wlać cienką warstwę beszamelu i położyć warstwę płatów makaronowych, na to szpinak i na górę rozłożyć płaty wędzonego łososia. Następna warstwa płatów makaronu i beszamel, warstwa szpinaku i płaty łososia. Przykryć znowu płatami makaronu, posmarować beszamelem i obsypać potartym serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20 minut.  Smacznego