Zawsze warto zrobić takie leczo. Idealne na obiady, kolacje czy lunch. Wystarczy tylko rozmrozić i podgrzać lub wyjąć ze słoika. To wszystko tylko zależy jak je będziecie chcieli przechowywać. Ja mrożę bo z tym jest mniej pracy.
Takie leczo można zrobić w wersji wegetariańskiej omijając tylko kiełbasę. Gwarantuję, że smak będzie równie pyszny.
Cukinię obrać ze skórki, wyciąć nasionka i pokroić w kostkę. Cebulki obrać i pokroić również w kostkę. Papryki umyć, rozciąć,wyciąć nasionka oraz błonki i pociąć w plasterki (5 cm) Pomidory umyć i pociąć na duże kawałeczki, można sparzyć i zdjąć skórkę.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać olej wrzucić cebulkę, obsmażyć na złoty kolor. Zdjąć cebulkę z patelni i wrzucić do dużego garnka.Wlać trochę wody około 1/2 szklanki. Na tej samej patelni obsmażyć plasterki kiełbasy i wrzucić do garnka.
Teraz już można dodać do garnka cukinię i papryki,pomidory wymieszać i gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majeranek, koncentrat,paprykę słodką w proszku i ostrą,wymieszać.
Leczo gotuje się bardzo szybko, ale trzeba przy tym stać bo lubi się przypalić. Będzie gotowe jak cukinia się rozgotuje a warzywa miękkie.
Smacznego to jest pyszne i bardzo duża porcja.
Madzia
16 września, 2016 o 21:08
zrobione – pyszne! Nawet wybredny Mąż chwali 😉
kuchcik8
17 września, 2016 o 07:40
Hurra, dziękuje