Moja siostrzenica zadała mi pytanie co można innego zrobić z fasolki,oprócz zupy i fasolki z bułą tartą. Ma fasolki bardzo dużo bo pięknie obrodziła. Wpadłam na pomysł zrobienia leczo. Smakowało wybornie 😉
Fasolę umyć, odciąć końcówki i pokroić na małe kawałki. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pociąć w paski.
Cukinię umyć i obrać ze skórki, pokroić w małe kawałki.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Chilli posiekać drobno razem z pestkami. jeżeli nie lubicie tak ostre można dodać mniej.
Boczek wędzony pokroić w kostkę.
Można zrobić wegetariańską wersję pomijając kiełbasę i boczek, będzie również pyszne.
Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę, kostki boczku wędzonego i czosnek. Smażyć tak długo, aż cebulka się zarumieni a boczek lekko zasmaży. Wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy i wszystkie pozostałe składniki.
Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie, co chwilkę mieszając. Można podczas gotowania podlewać lekko wodą, co uchroni leczo przed przypaleniem. W razie potrzeby doprawić do smaku według uznania.
Jeśli macie elektryczny garnek go wolnego gotowania to można go użyć, będzie prościej.
Podawać z chlebkiem, bułeczkami. porcja jest duża więc możecie albo zawekować w słoiczkach, albo po prostu zamrozić.
Zachęcam do wypróbowania jest naprawdę dobre.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.