Moja siostrzenica zadała mi pytanie co można innego zrobić z fasolki,oprócz zupy i fasolki z bułą tartą.  Ma fasolki  bardzo dużo bo pięknie obrodziła. Wpadłam na pomysł zrobienia leczo. Smakowało wybornie 😉

leczo z fasolki

Fasolę umyć, odciąć końcówki i pokroić na małe kawałki. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pociąć w paski.

Cukinię umyć i obrać ze skórki, pokroić w małe kawałki.

Kiełbasę pokroić w plasterki.

Chilli posiekać drobno razem z pestkami. jeżeli nie lubicie tak ostre można dodać mniej.

Boczek wędzony pokroić w kostkę.

Można zrobić wegetariańską wersję pomijając kiełbasę i boczek,  będzie również pyszne.

leczo z cukinią

Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę, kostki boczku wędzonego i czosnek. Smażyć tak długo, aż cebulka się zarumieni a boczek lekko zasmaży. Wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy i wszystkie pozostałe składniki.

leczo

Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie, co chwilkę mieszając. Można podczas gotowania podlewać lekko wodą, co uchroni leczo przed przypaleniem. W razie potrzeby doprawić do smaku według uznania.

Jeśli macie elektryczny garnek go wolnego gotowania to można go użyć, będzie prościej.

leczo z kiełbasą

Podawać z chlebkiem, bułeczkami. porcja jest duża więc możecie albo zawekować w słoiczkach, albo po prostu zamrozić.

Zachęcam do wypróbowania jest naprawdę dobre.