Leczo jest to wspaniała potrawa, może być na obiad, kolację i lunch, jak kto lubi.  Zawsze robię dużą porcję i potem zamrażam , o tej porze roku papryka jest bardzo tania więc warto trochę poświęcić czasu i przygotować leczo. Potem wystarczy tylko odmrozić i gotowe, jeśli ktoś woli można włożyć do słoiczków i pasteryzować 30 minut.

leczo z papryki

Cebulę obrać i pokroić drobno, na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę i smażyć aż cebula będzie prawie miękka, dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć aż woda z pieczarek wyparuje dodać posiekany czosnek, smażyć chwilkę i wrzucić wszystko do dużego garnka. Na tej samej patelni smażyć  pokrojoną w plasterki kiełbasę tak długo aż będzie przysmażona, potem dodać do garnka.

Paprykę umyć , usunąć nasionka i błonki pokroić cienkie paseczki, fasolki- odciąć końcówki i pokroić na 3 części, marchew, pietruszkę – obrać i potrzeć na dużych oczkach, por przekroić na pół i potem w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, dolać wodę , dodać  majeranek, paprykę w proszku, przecier pomidorowy. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Podczas gotowania woda może wyparować więc czasami trzeba dolać więcej wody. Jeżeli lubicie bardziej suche leczo  na koniec trzeba zwiększyć ogień, gotować cały czas mieszając do momentu aż leczo uzyska odpowiednią konsystencję. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić .

Leczo jest wspaniałe, polecam bardzo.