Co roku robimy takie leczo, jest pyszne i pełne warzyw i pyszną kiełbaską. Można zrobić to leczo w wersji dla wegetarian po mijając kiełbasę i boczek.

leczo

Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulki obrać i pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, można sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, boczek wędzony pokroić w kostkę. Por umyć, przeciąć wzdłuż i pokroić na cienkie paseczki. Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, korzeń pietruszki tak samo jak seler.

leczo z warzyw

Patelnię rozgrzać dodać wędzony boczek, chwilkę smażyć aż tłuszcz z boczku się wysmaży. Wrzucić pokrojoną cebulkę i smażyć tak długo aż cebulka się zarumieni. Wrzucić wszystko do dużego garnka. Na tej samej patelni obsmażyć plasterki kiełbasy i wrzucić do garnka. Na patelnię wlać trochę wody dodać przecier pomidorowy, zagotować i wlać wszystko do garnka.

leczo z kiełbasą

Teraz już można dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, wymieszać . Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, maggi, majerankiem. Wlać wody do połowy wysokości warzyw, gotować tak długo, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewać wody podczas gotowania . Ilość wody zależy od Was, jak kto lubi. Jedni wolą jak jest mniej, a inni jak jest więcej.

Moja siostrzyczka pomogła mi przy gotowaniu, dziękuję Ci Małgosiu.

To leczo jest rewelacyjne, polecam.