Leśne grzyby są cudowne, uwielbiam ich  zapach i oczywiście je zbierać . Co roku zaprawiam je w ten sposób, potem tylko wystarczy otworzyć słoiczek i przygotować grzybki w ulubiony sobie sposób.

grzyby w soiczkach

Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, wypłukać cały piasek. Czyste grzyby pokroić i wrzucić do garnka z wodą, osolić do smaku. Wlać tyle wody żeby były przykryte, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Zdjąć szumy podczas gotowania. Przelać grzyby przez sitko i włożyć do czystych słoiczków, zalać je wodą od gotowania, zamknąć słoiczki. Włożyć  słoiki do dużego garnka , wlać wody do połowy wysokości słoików i gotować godzinę od zagotowania się wody. Ja zawsze gotuję tak długo bo muszę być pewna że będą dobrze zamknięte.  Później z tak przygotowanych grzybów można zrobić  zupę grzybową, dodać do sosów, smażyć z jajkiem itd

Jeżeli zostanie mi woda , wlewam ją do plastikowych pojemników i zamrażam. Wykorzystuję ją podobnie jak wyżej. Smak potraw jest dużo lepszy, grzyby leśne mają wyrazisty aromat, uwielbiam to. 🙂