Ligawa – doskonała do pieczenia ,duszenia, na małe rolady, carpaccio, jest ona odpowiednikiem schabu wieprzowego. Z tego mięsa aż się prosi żeby zrobić carpaccio,ale moja rodzina nie lub surowego mięsa więc sobie pokombinowałam.

wołowe z rukolą

Mięso doprawić solą , pieprzem, papryką ostrą i słodką, majerankiem i czosnkiem.

a la carpaccio

Skropić olejem i zostawić na godzinę w lodówce. Następnie na mocno rozgrzanej patelni obsmażyć mięso ze wszystkich stron na brązowo.

pieczeń wołowa

Folię aluminiową rozłożyć, posmarować olejem, położyć na niej mięso, jeszcze raz lekko skropić olejem i  szczelnie zamknąć. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 50-60minut. Mięso powinno być lekko czerwone w środku. Nigdy tak nie gotuję, chociaż wiem że teraz dużo ludzi tak lubi, ale w tym wypadku smakowało bardzo dobrze, ponieważ było pokrojone bardzo cienko i podane z sałatą. Naprawdę dobre.

ligawa wolowa

Wyciągnąć z piekarnika, wyjąć z folii i zostawić do całkowitego ostudzenia. Pokroić zimne mięso bardzo cienko. Półmisek posmarować ząbkiem czosnku, polać oliwą z oliwek, rozłożyć rukolę na to cieniutkie plastry pieczeni, posypać parmezanem i skrapić oliwą z oliwek

wołowe z rukolą

Super na prywatki, imprezy, polecam