Uwielbiam domowe  lody, teraz jak sama robię to doceniam ich wyższość nad kupnymi. Wiem co jem i co w nich jest. Lody czekoladowe są ulubionymi lodami mojego męża, mi także bardzo smakują, chociaż kiedyś nic co czekoladowe nie było dla mnie pokusą 🙂

domowe lody

Do garnka wlać mleko i śmietanę i połowę cukru  podgrzać, ale nie pozwolić żeby się zagotowało, zmniejszyć gaz i podgrzewać mieszając przez 10 minut. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. W tym czasie ubić żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę, powoli dolewać i ciągle mieszając gorącą masę mleczną.

lody o smaku czkolady

Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do masy, wymieszać.

Wlać całą masę znowu do garnka i podgrzewać , mieszając następne 10 minut. Pamiętajcie nie ma prawa się gotować. Odstawiamy masę do całkowitego ostygnięcia i wlewamy do maszyny do lodów i mieszamy przez pół godziny. Potem masę wlewamy  do pojemnika i do zamrażarki.  Jeżeli nie macie maszyny do lodów, to zimną masę wlać do plastikowego pojemnika  i wstawić do zamrażarki, koniecznie przykryte. Mieszać co pół godziny,aż lody uzyskają prawidłową konsystencję.

lody

Wyjąć lody z lodówki 10 minut przed podaniem. Smacznego, polecam

Thermomix  – Jest to troche duża porcja na thermomix musicie zrobić z połowy

  • wlać mleko, śmietanę połowę cukru czas 10 minut, tem 90C, obroty 2
  • ubić żółtka z resztą cukru, motylek, czas 3 minuty obroty 4
  • rozdrobnić czekoladę, obroty 5 czas 4 sek
  • reszta tak samo jak wyżej.