Bardzo orzeźwiające lody o wyraźnym smaku malin. teraz jest najlepszy czas na lody, dużo owoców wokoło. Aromatyczne pachnące.
Zaczynamy od malin. Czyste maliny posypać cukrem i odstawić, co chwilkę zamieszać. Maliny powinny puścić sok. Po około pół godziny jak już maliny puszczą sok, włożyć malinki na sitko o przetrzeć do miseczki. Powinna zostać tylko masa z pestek, wyrzucić ją. Natomiast czystą masę malinową zostawić.
Do garnka wlać mleko i śmietanę i połowę cukru podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i podgrzewać mieszając przez 10 minut. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. W tym czasie ubić żółtka z pozostałym cukrem i syropem cukrowym na puszystą masę, powoli dolewać i ciągle mieszając gorącą masę mleczną.
Wlać całą masę znowu do garnka i podgrzewać , mieszając następne 10 minut. Pamiętajcie nie ma prawa się gotować. Odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia i powoli dodać masę malinową. Dokładnie wymieszać. Wlewać masę lodową do maszyny do lodów i mieszać przez pół godziny. Potem włożyć masę lodową do pojemnika i do zamrażarki. Jeżeli nie macie maszyny do lodów, to zimną masę wlać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki, koniecznie przykryte. Mieszać co pół godziny ,aż lody uzyskają prawidłową konsystencję.
Lody wyjąć z zamrażarki kilka minut przed podaniem. Smacznego
gin
25 lipca, 2014 o 19:10
Muszę iść sobie malin nazbierać, to też zrobię takie boskie lody 🙂