Bardzo orzeźwiające lody o wyraźnym smaku malin. teraz jest najlepszy czas na lody, dużo owoców wokoło. Aromatyczne pachnące.

lody malinowe

Zaczynamy od malin. Czyste maliny posypać cukrem i odstawić, co chwilkę zamieszać. Maliny powinny puścić sok. Po około pół godziny jak już maliny puszczą sok, włożyć malinki na sitko o przetrzeć do miseczki. Powinna zostać tylko masa z pestek, wyrzucić ją. Natomiast czystą masę malinową zostawić.

domowe lody malinowe

Do garnka wlać mleko i śmietanę i połowę cukru  podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i podgrzewać mieszając przez 10 minut. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. W tym czasie ubić żółtka z pozostałym cukrem i syropem cukrowym na puszystą masę, powoli dolewać i ciągle mieszając gorącą masę mleczną.

domowe lody

Wlać całą masę znowu do garnka i podgrzewać , mieszając następne 10 minut. Pamiętajcie nie ma prawa się gotować. Odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia i powoli dodać masę malinową. Dokładnie wymieszać.  Wlewać masę lodową do maszyny do lodów i mieszać przez pół godziny. Potem włożyć masę lodową do pojemnika i do zamrażarki.  Jeżeli nie macie maszyny do lodów,  to zimną masę wlać do plastikowego pojemnika  i wstawić do zamrażarki, koniecznie przykryte. Mieszać co pół godziny ,aż lody uzyskają prawidłową konsystencję.

Lody wyjąć z zamrażarki kilka minut przed podaniem. Smacznego