Przepis na te lody mam od bardzo dawna, są po prostu pyszne. Mam je w lodówce w pojemniczku i zawsze jak mam ochotę to tylko zajrzeć do zamrażarki i zajadać.
Do garnuszka wlać mleko, śmietanę i rozpołowioną laskę wanilii (za pomocą ostrego noża usuń nasionka z laski wanilii i dodaj do mleka ) doprowadź do wrzenia. Zdjąć z ognia i lekko przestudź. Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę, powoli dolewać przestudzone mleko nie przerywając mieszania ( powinno mieć temperaturę pokojową, letnie)
Masę wlać z powrotem do garnuszka i podgrzewać przez 10 minut, w żadnym wypadku nie powinno się gotować, temperatura gotowania 80 stopni.
Thermomix, do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, laskę wanilii przygotować jak wyżej, czas 10 minut, temp 80C , obroty 2
Masa jest mocno waniliowa i puszysta. Teraz trzeba masę przestudzić zanim włożymy do maszyny do ubijania lodów. Najlepiej włożyć masę do lodówki i schłodzić ją całkowicie. Wyciągnąć laskę wanilii. Wlać masę do maszyny miksującej i ustawić na pół godziny. Można troszeczkę przedłużyć mieszanie, masa powinna mieć konsystencję jak lody kupne, może ciut ciut bardziej luźną. Włożyć lody do plastikowego pudełka i do zamrażarki. Po godzinie w zamrażarce miały już konsystencję idealną.
Jeżeli nie macie maszyny do lodów to wykonać w ten sposób – po przestudzeniu masę wlać do pojemnika , przykryć i włożyć do zamrażarki. Co godzinę dokładnie zamieszać, żeby rozbić kryształki lodu. Robimy to kilkakrotnie.
Lody są naprawdę pyszne, mój mąż mówi że nie chce żadnych innych 🙂 Ale ja i tak zrobię mu inne, ponieważ mam jeszcze dużo ciekawych przepisów 🙂
Możecie dodać różne zmielone owoce dla uzyskania innych smaków. Na tą porcję można dodać 250g mielonych owoców.
Gosiak
7 lipca, 2014 o 19:39
wyglądają pysznie i chętnie wypróbuję przepis mam jeszcze tylko wątpliwości co do śmietany. piszesz „zwykłej” czy to oznacza ze kwaśna ma być czy chodzi o kremówkę? czy w przypadku podgrzania kwaśnej z mlekiem nie zrobi sie serek?
dziękuje z góry za odpowiedz
kuchcik8
7 lipca, 2014 o 19:43
Zwykła , mam na myśli 18 % , nigdy nie kwaśna.. Zaraz to dopiszę. Pozdrawiam i czekam na opinię
Konczi i Szpileczka
8 lipca, 2014 o 09:14
O tak!! Wyglądają rewelacyjnie!! Pewnie też tak smakuja
kuchcik8
8 lipca, 2014 o 09:48
Dziękuję, są naprawdę bardzo dobre. Zajadaliśmy się , że aż nam sie uszy trzęsły 🙂 pozdrawiam
STS
9 lipca, 2014 o 12:44
Pycha!
Zapraszm do mojej akcji „Lody, lody dla ochłody” na Mikserze.