Przepis na te lody mam od bardzo dawna, są po prostu pyszne. Mam je w lodówce w pojemniczku i zawsze jak mam ochotę to tylko zajrzeć do zamrażarki i zajadać.

lody mocno waniliowe

Do garnuszka wlać mleko, śmietanę i rozpołowioną laskę wanilii (za pomocą ostrego noża usuń nasionka z laski wanilii i dodaj do mleka ) doprowadź do wrzenia. Zdjąć z ognia i lekko przestudź. Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę, powoli dolewać przestudzone mleko nie przerywając mieszania ( powinno mieć temperaturę pokojową, letnie)

Masę wlać z powrotem do garnuszka i podgrzewać przez 10 minut, w żadnym wypadku nie powinno się gotować, temperatura gotowania 80 stopni.

Thermomix, do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, laskę wanilii przygotować jak wyżej, czas 10 minut, temp 80C , obroty 2

kremowe lody

Masa jest mocno waniliowa  i puszysta. Teraz trzeba masę przestudzić zanim włożymy do maszyny do ubijania lodów. Najlepiej włożyć masę do lodówki i schłodzić ją całkowicie. Wyciągnąć laskę wanilii. Wlać masę do maszyny miksującej i ustawić na pół godziny. Można troszeczkę przedłużyć mieszanie, masa powinna mieć konsystencję jak lody kupne, może ciut ciut bardziej luźną. Włożyć lody do plastikowego pudełka i do zamrażarki. Po godzinie w zamrażarce miały już konsystencję idealną.

lody w foremkach

Jeżeli nie macie maszyny do lodów to wykonać w ten sposób – po przestudzeniu masę wlać do pojemnika , przykryć i włożyć do zamrażarki. Co godzinę dokładnie zamieszać, żeby rozbić kryształki lodu. Robimy to kilkakrotnie.

lody

Lody są naprawdę pyszne, mój mąż mówi że nie chce żadnych innych 🙂 Ale  ja i tak zrobię mu  inne, ponieważ mam jeszcze dużo ciekawych przepisów 🙂

Możecie dodać różne zmielone owoce dla uzyskania innych smaków. Na tą porcję można dodać 250g mielonych owoców.