Pycha lody, polecam.  Zrobiłam je w maszynie do robienia lodów, ale można i bez. Podam dwa sposoby wykonania.

lody

Do garnuszka wlać wodę, wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, cukier musi się rozpuścić.  W malakserze zmiksować truskawki razem z syropem cukrowym. Dodać jogurt, esencję waniliową, sok z cytryny i skórkę, wymieszać. Śmietanę i białka ubić na sztywno. Oczywiście osobno.

Do masy truskawkowej dodać śmietanę, delikatnie wymieszać. Następnie dodać ubite białka i ponownie delikatnie wymieszać.

  1. Wykonanie w maszynie do lodów – przygotowaną masę wlać do zmrożonego naczynia. Włączyć maszynę na 30 minut. Wyjąć lody z naczynia i włożyć do plastikowego lub szklanego pudełka. Zamknąć. Po godzinie zamieszać, następnie zamieszać po dwóch godzinach. Gotowe
  2. Wykonanie bez maszyny  – gotową masę wlać do pudełka i włożyć do zamrażarki. Po 30 minutach zamieszać, następnie po godzinie. Ponowne mieszanie po następnej godzinie i potem po dwóch. Gotowe. Czym więcej mieszania tym lepiej. Kryształki lodu dokładnie się rozbiją i lody będą lepsze.

lody

Wykonanie w thermomix.

  1. Nałożyć motylek – ubić śmietanę, czasu nie podaję bo to bardzo trudne. Trzeba sprawdzać. Obroty 3,5. Wyjąć włożyć do miseczki
  2. Wyczyścić i wysuszyć naczynie i motylek, ubić białka obroty 3,5  Wyjąć białka, zdjąć motylek
  3. Wrzucić cukier i wlać wodę, temperatura 60, czas 1 minuta, obroty 3
  4. Dodać truskawki, jogurt, esencję waniliową, sok i skórkę z cytryny, zmiksować obroty 6, czas 30 sekund
  5. Dodać ubitą śmietanę i nałożyć motylek, obroty 2 , czas 10 sekund
  6. Dodać białka wymieszać kopystką
  7. reszta tak samo jak w pozostałych