Uwielbiam łososia, zawsze staram się przynajmniej raz w tygodniu zrobić rybkę na obiad. Tym razem zrobiłam z sosem czosnkowym, była pyszna. Potrzebna jest tylko patelnia do grilowania i można zabrać się do przygotowania rybki.

grilowana ryba

Filet łososia umyć, pokroić na kawałki, zdjąć skórę. Przyprawić solą i pieprzem, obsypać posiekanym koperkiem. Patelnię mocno rozgrzać, posmarować olejem, położyć kawałki ryby na mocno rozgrzanej patelni i smażyć tak długo, aż będą przesmażone i powstaną przypieczone paski.   Odwracamy łososia i smażyć  kolejne minuty. Tak długo, aż ryba się przesmaży. Nie mogę pisać jak długo , ponieważ to zależy jaki gruby będzie filet. Każdy musi ocenić to sam. Jak już ryba jest prawie gotowa, położyć na każdy kawałek rybki kawałek masełka i polać sosem czosnkowym i posypać jeszcze dodatkowo świeżym koperkiem.

łosoś z koperkiem

Zobacz przepis na sos czosnkowy.

Podawać z ziemniakami, łosoś był pyszny.