Wszystko w tym daniu jest co uwielbiam, razem pasuje wyśmienicie. Jedno danie i zawiera wszystko, rybka ziemniak i dynia.

łosoś z piekarnika

Ziemniaki wyszorować, Dynię obrać, wyciąć pestki i pokroić na większe plasterki. Do dużego garnka wlać wodę, wrzucić ziemniaki, osolić do smaku. Jak już ziemniaki są prawie miękkie wrzucić dynię i gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić.

łosoś

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek i rozrzucić ziemniaki i dynię.  Obsypać warzywa pieprzem ziołowym i skropić oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut.

Zdjąć skórę z łososia pokroić w kawałki, doprawić solą i ziołowym pieprzem. Musztardę wymieszać z cremem frache lub kwaśną gęstą śmietaną. Rozsmarować wszystko na górnej części łososia. Wyjąć blaszkę z piekarnika i rozłożyć kawałki łososia na warzywach. Obsypać świeżo posiekanym koperkiem.

ryba z piekarnika

Zmniejszyć temperaturę do 200 C. Włożyć blaszkę do piekarnika i piec kolejne 15 minut.  Tak długo ja piekłam, ale musicie sami ocenić kiedy łosoś jest przepieczony. Czas pieczenia zależy od grubości ryby.

Na talerz wyłożyć warzywa i łososia, udekorować gałązką kopru.

To jest pyszne, polecam.