Jak na kuchnię pokoleń przystaje gotują całe pokolenia, tym razem pomagała mi nasza kochana Kornelcia. Robiłam w tym dniu za niańkę i oczywiście kucharkę, miałam gości na kolację więc musiałam sobie radzić , pomoc była cudowna. w kuchni nie liczy się tylko gotowanie ale i też atmosfera, zadowolenie 🙂
Kupiłam dużego łososia, musiałam zabawić się w filetowanie. Robiłam to drugi raz i udało się. Najpierw trzeba rybę wyczyścić, umyć, osuszyć. Odcinać głowę, filetowanie zaczynamy nacinając od ogona i szybkim ruchem odcinamy płat łososia, kładziemy płat łososia skórą w dół i zaczynając od ogona oddzielamy mięso od skóry, tak samo postępujemy z drugim płatem łososia. Sprawdzamy czy nie zostały oście, jeżeli tak wyciągamy je za pomocą pincety. Dzisiaj wykorzystałam tylko jeden płat łososia, drugi usmażyłam w tradycyjny sposób następnego dnia.
Możecie kupić gotowe filety z łososia, będzie łatwiej. Łososia doprawiamy solą i pieprzem . Na patelni rozgrzać masło dodać szpinak, czosnek, gałkę muszkatołową, jak szpinak już będzie ugotowany dodać serek topiony doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ciasto francuskie rozwijamy , na środku rozkładamy plasterki sera, tyle żeby cały łosoś leżał sobie na serku. Posypujemy oregano, kładziemy filet łososia na górę smarujemy masą szupinkową, na to znowu plasterki sera.
Nacinamy ciasto nożem , tworząc tzw choinkę i zaplatamy na przemian, raz z jednej strony , raz z drugiej. Smarujemy ciasto żółtkiem i posypujemy oregano. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200C , 30 minut. cisto powinno się zarumienić u góry.
Jest pyszne, już znowu mam na to ochotę.
Daniela
17 października, 2014 o 15:46
Pycha! Wczoraj zrobiłam, wszystkim smakowało. xx
kuchcik8
17 października, 2014 o 16:09
Super cieszę się. Pozdrawiam