Super łosoś, za równo na obiad jak i na imprezę.

Przygotowanie kruchego ciasta. Mąkę zagnieść z masłem i smalcem z 3 łyżkami wody i szczyptą soli. Uformować kulę i włożyć do lodówki na godzinę. Formę do zapiekanka łososia posmarować masłem, kruche ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć nim formę , brzegi zawinąć do góry. Nakłuć widelcem, piec 20 minut w 200 C  Ostudzić
Łosoś na kruchym cieście
Przygotowanie nadzienia – filet z łososia umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać skórka z połowy cytryny, wymieszać. Zostawić na chwilkę. Jajka ubić, dodać śmietanę, posiekany koperek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać. Łososia poukładać na upieczonym kruchym cieście, zalać masą jajeczną.

Pieczenie – piec 40-50 minut w temperaturze 200 C

Smacznego, To  było pyszne.