Kolejny przepis mojej synowej Sylwii. Właśnie siedzę na lotnisku i wracam do Anglii. Smutne że musimy wszyscy być tak daleko od siebie. Nie mam okazji widzieć mojego kochanego wnuczka zbyt często. Takie czasy co zrobić 🙁 Ciasto jest pyszne, delikatne i puszyste.

magiczne ciasto

Wykonanie – masło lub margarynę rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, kremową masę. Następnie podczas ucierania wlewać ostudzone masło. Dokładnie wymieszać. Masa musi być bardzo dobrze wymieszana. To jest bardzo ważne. Mąkę przesiać przez sitko i dodawać na przemian z mlekiem do masy jajecznej.  Cały czas ucierać. Ponownie dokładnie wymieszać na puch.

ciasto

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Mieszać tak delikatnie, żeby białko było widoczne w cieście.

Pieczenie – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy o wymiarach 15 cm x 25 cm. Ciasto posypać cukrem pudrem.  Piec w nagrzanym piekarniku 160 C, godzinę. Ostudzić, zimne ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Wykonanie sosu – maliny wrzucić do garnuszka, wlać wodę i gotować na małym ogniu. jak już maliny będą rozmrożone dodać cukru do smaku. Nie podaje ilości cukru ponieważ każdy lubi mniej lub bardziej słodkie. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i wlać do gotujących się malin. Zagotować i wymieszać. Rozmieszaną mąkę ziemniaczaną dodawać powoli. Gdyby zrobiło się już wystarczająco gęste przed dodaniem całej mąki ziemniaczanej to już nie dodawać reszty. Sos powinien mieć konsystencję płynnego kisielu.

Smacznego.

Wykonanie w thermomix

  • białka ubić na puszystą masę, nałożyć motylek, obroty 3,5 czas 3 minuty
  • wyjąć białka z naczynia i odstawić
  • masło roztopić w garnuszku i ostudzić
  • do naczynia miksującego dodać żółtka cukier waniliowy i cukier puder. Nałożyć motylek, wymieszać obroty 3,5, czas 3 minuty
  • mąkę przesiać przez sitko i dodawać mąkę na przemian z mlekiem ciągle mieszają obroty 5
  • dodać białka i wymieszać delikatnie za pomocą kopystki. Białko wmieszać tak żeby było widoczne w cieście
  • reszta jak wyżej