Proste, pyszne niezawodne danie. Idealne na imprezy, kolacje czy lunch do pracy.

zapiekanka z makaronem

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Makaron musi być lekko twardawy.

Przygotowanie mięsa – cebulę i pora pokroić drobno. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Dodać cebulkę, pora i posiekany czosnek. Smażyć aż lekko wszystko zmięknie. Dodać mielone mięso i smażyć aż straci kolor surowizny.  Doprawić mięso do smaku solą i pieprzem.  Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, suszoną pietruszkę i oregano, cukier, wodę. Wymieszać i gotować około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać potarty ser i odstawić do przestudzenia. Jak już jest chłodniejsze dodać roztrzepane jajko, wymieszać.

zapiekanka

Przygotowanie sosu beszamelowego – masło roztopić na patelni dodać mąkę i rozmieszać. Chwilkę smażyć. ale nie dopuścić żeby zbrązowiało. Wlać mleko, podgrzewać i mieszać przez cały czas. Dodać vegetę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Zagotować. Wrzucić potarty ser i rozmieszać. Żółtka roztrzepać i dodać łyżkę sosu, wymieszać. Dodać jeszcze 4 łyżki gorącego sosu ale zawsze po każdorazowym dodaniu sosu dokładnie wymieszać. W ten sposób zahartowujemy żółtka i nie powstanie jajecznica. Dodać masę jajeczną do sosu i dokładnie wymieszać.

zapiekanka

Pieczenie – naczynie żaroodporne o dowolnym kształcie posmarować masłem. Na dno wrzucić połowę makaronu. Następnie włożyć połowę masy z mięsem oraz połowę sosu. Ponownie położyć makaron, masa z mięsa i sos. Na górze dodatkowo obsypać trochę serem.

Możecie zrobić zapiekankę w okrągłej formie. Przy serwowaniu będzie się pięknie prezentowała Wasza zapiekanka.

Nagrzać piekarnik do 190 C i piec 30 minut.

Rada – Jeśli chcecie podać tę zapiekankę jak na mich zdjęciach to musicie poczekać aż ostygnie. Dopiero wtedy można ją wyjąć z naczynia i podawać. Będzie wtedy sztywna i na pewno się nie rozsypie. Podgrzać mikrofali lub piekarniku. Jak podgrzewacie w piekarniku to przykryć zapiekankę, żeby nie wyschła.

Oczywiście można jeść od razu.

Smacznego