W tym roku postanowiłam piec mniej i znalazłam ten przepis 🙂 Spód ciasta to makowiec a góra sernik. Ciasto bardzo dobre. Porcja na dużą blachę.
Masa makowa – mleko zagotować dodać mak i gotować jeszcze 5 minut. Tak zagotowany mak zostawić na 12 godzin. Następnego dnia odcedzić mak na gęstym sitku. Następnie trzykrotnie zmielić mak.
Żółtka utrzeć z cukrem i olejkiem migdałowym, dodać mak, bułkę tartą, miód,bakalie i roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli wmieszać do masy makowej.
Masa serowa – ser zmielić trzykrotnie. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli dodawać po jednym żółtku. Wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać partiami twaróg, dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i po łyżce dodać do masy serowej, ale mieszać już bardzo delikatnie.
Wykonanie – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto makowe. Na ciasto makowe rozłożyć masę serową.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 175 C i piec 60 -65 minut, 20 minut przed końcem przykryć ciasto folią aluminiową. Zabezpieczy to ciasto przed spaleniem . Po upieczeniu otworzyć do połowy piekarnik i zostawić tak ciasto na 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i poczekać aż ciasto ostygnie.
Zimne ciasto polać polewą lukrową.
Smacznego.
Anonim
7 grudnia, 2020 o 07:02
Ale pyszny, zawsze będę go robic
Maria Gorlik
7 grudnia, 2020 o 14:12
Miło to słyszeć, pozdrawiam