To jest moja propozycja na Świąteczny makowiec. Ciasto makowe z kremem budyniowym, smakuje pysznie.

ciasto makowe

Ciasto makowe –  za pomocą miksera utrzeć masło na gładką masę dodać cukier i kontynuować mieszanie. Jak już masa jest puszysta dodać ciągle mieszając po jednym żółtku. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mak na przemian z mlekiem, dokładnie wymieszać.Dodać bakalie. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę.  Delikatnie połączyć ją z masą makową.

Wykonanie ciasta thermomix

  • nałożyć motylek, wlać białka, ubić czas 3 minuty, obroty 3,5
  • do naczynia miksującego dodać masło, cukier, wymieszać, obroty 5, czas 30 sekund
  •  miksować, obroty 5, co jakiś czas dodać po jednym żółtku
  •  dodać mąkę, proszek do pieczenia, miksować, czas 30 sekund, obroty 5
  • miksować obroty wsteczne 5, dodawać na przemian trochę maku i mleka, mieszać aż masa będzie wymieszana
  • dodać bakalie, obroty wsteczne 10 sekund

makowiec z kremem

Pieczenie -piec w nagrzanym piekarniku do 190C i piecz 40 minut. Zawsze sprawdź patyczkiem stan upieczenia, po wyjęciu patyczka z ciasta musi on być czysty. Wyciągnąć z formy i ostudzić.

Przygotowanie kremu – w garnku zagotować mleko, w kubku z małą ilością mleka rozmieszać proszek budyniowy, cukier waniliowy i cukier. Jak mleko się zagotuje powoli wlać masę z proszkiem budyniowym. Gotować i mieszać,aż masa zgęstnieje. Zostawić do ostudzenia. Masło rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru na gładką masę, potem dodawać po łyżce zimnego budyniu, ciągle mieszając.

Przygotowanie kremu budyniowego w thermomix

  • do naczynia miksującego wlać mleko, cukier,cukier waniliowy,dodać budyń, gotować 100 C , czas 15 minut
  • przestudzić masę
  • dodać masło, zmiksować , czas 30 sekund, obroty 5
  • ostudzić krem

ciasto makowe z bakaliami

Formę w której piekło się ciasto, wyłożyć papierem do pieczenia i na dno rozłożyć biszkopty lub herbatniki. Wylać połowę kremu budyniowego i położyć upieczone zimne ciasto.  Lekko przygnieć i znowu krem budyniowy. Rozłożyć herbatniki lub biszkopty na górze, przydusić. Zawiń całą blachę folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień już można wyjąć z formy, posypać u góry kakaem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

makowiec z kremem

Ciasto jest pyszne. Smacznego.