Z tym ciastem jest dużo pracy, ale jest pyszne. Wyjątkowe ciasto na specjalne okazje.
Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki ciasta ugnieść razem. Musi powstać gładka masa. Włożyć ciasto do woreczka i włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin.
Pieczenie ciasta – Blaszka 23 x 33 cm , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto w przygotowanej blaszce. Można zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach, następnie lekko przydusić. Piec ciasto kruche w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30-35 minut. Ostudzić ciasto.
Przygotowanie masy bezowej – białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli wsypać cukier, nie przerywając mieszania. Dodać 50 g migdałów, wymieszać. Tę samą blaszkę w której piekło się ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę bezową. Na górę posypać pozostałe migdały.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C i piec godzinę. Czasami trzeba przedłużyć czas lub skrócić Masa bezowa jest gotowa gdy lekko popęka u góry i chrupiąca. Ostudzić.
Przygotowanie masy malinowej – galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, wymieszać i odstawić do momentu aż zacznie gęstnieć. Dodać maliny i wymieszać. Prawie gęstą galaretkę wylać na upieczone ciasto kruche. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Przygotowanie masy białej – śmietanę ubić na sztywną masę, dodawać powoli cukier ciągle mieszając. Dodać po łyżce serka mascarpone, mieszać już delikatniej. Wlać esencję waniliową, wymieszać. Wyłożyć masę na gęstą galaretkę. Położyć masę bezową i ponownie wstawić do lodówki.
Składanie ciasta
1 warstwa ciasto kruch
1 warstwa galaretki z malinami
3 warstwa masa ze śmietany i serka mascarpone
4 warstwa płyta beżowo migdałowa
Smacznego.
Ilona
20 czerwca, 2018 o 22:02
Dzisiaj robiłam to ciasto super wyszło jak z żurnala !!!
trochę zmieniłam zamiast malin dałam truskawki Pycha!!!
Maria Gorlik
21 czerwca, 2018 o 07:02
Cieszę się bardzo. Pozdrawiam serdecznie.