Claire dla której pracuję poczęstowała mnie tym ciastem. Jest super bardzo wyczuwalny smak marcepana. Była zachwycona.
Wykonanie ciasta – marcepana pokroić w drobną kostkę, odłożyć na później. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać drugie jajko. Masę marcepanową wmieszać w ciasto do uzyskania jednolitej masy.
Dodać mąkę i zmielone migdały i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować margaryną i obsypać kaszką manną.
Wylać ciasto do formy, rozłożyć owoce na górze. Blaszka o wymiarach 20 x 23 cm.
Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35-40 minut. Ciasto musi wyrosnąć i nabrać złotego „rumieńca ”
Ciepłe ciasto obsypać cukrem pudrem.
Smacznego
Thermomix
- do naczynia miksującego dodać masło, cukier, jajka, zmiksować 30 sek obroty 6
- dodać marcepan, zmiksować 30 sek, obroty 6
- dodać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, wymieszać, naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta
- reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.