Pyszna marmolada. Żurawina i aronia super ze sobą pasują.
Do garnka z grubym dnem wrzucić oczyszczone i umyte aronie, żurawinę i sok z cytryny. Gotować na dużym ogniu 10 minut, co chwilkę zamieszać.
Dodać cukier i gotować cały czas mieszając, aż owoce się rozgotują i powstanie gęsta marmolada. Ja lubię jak aronia jest nie całkowicie rozgotowana.
Cukru możecie dodać mniej lub więcej. Zależy to od Waszego upodobania.
Słoiki wyparzyć i wlać do nich gorącą marmoladę, zakręcić. Przykryć słoiczki grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygną.
Thermomix
- do naczynia miksującego wrzucić żurawinę, zmiksować czas 6 sek, obroty 5
- dodać aronię, sok z cytryny,cukier, gotować 30 minut, obroty 2, temperatura 100 C
- reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.