Bardzo trudno określić co to jest 🙂 Angielska nazwa to Lemnon curd. Można dodać tą masę do jogurtu naturalnego. Będzie wtedy wspaniały cytrynowy jogurt.

Pyszne jest jako dodatek do ciast, kremów. Dużo ludzi lubi jeść tą cytrynową masę do bułeczki. Pomysłów jest dużo. Można obłożyć tą masą andruty lub inne ciasteczka.  Jako dodatek do lodów,naleśników, placuszków itp.

To jest pyszne, wszystkim  smakuje 🙂

masa cytrynowa do ciast

Cytryny sparzyć, wysuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę. Miseczkę położyć na garnuszku z gotującą się wodą. do miski wrzucić startą skórkę z cytryn, masło, cukier, sok z cytryn. Mieszać tak długo, aż masło się rozpuści.

Ubić jajka i żółtko na jednolitą masę, następnie wlać do masy maślanej. Ubijać aż wszystko się dokładnie wymiesza i połączy. Woda pod miseczką cały czas musi delikatnie parować, ale miska nie może dotykać wody.

Pozostawić miskę na parze przez 10-15 minut i co chwilkę mieszać.  Masa jest gotowa gdy-  po włożeniu łyżki do masy, masa cytrynowa nie spłynie z tylnej części  łyżki.

cytrynka

Wylać masę do wyparzonych słoiczków i dokładnie zamknąć. Po ostudzeniu wstawić do lodówki.

Tak przygotowane słoiczki można przechowywać kilka miesięcy.

Thermomix

– do naczynia miksującego wsypać cukier i skórkę z cytryny, obroty 9, czas 30 sekund. Zgarnąć cukier z boków naczynia

– dodać sok z cytryn, jajka, żółtko, masło, wymieszać, obroty 7, czas 5 sekund

– wymieszać i podgrzewać, obroty 3, czas 10 minut, temperatura 80 C

– reszta jak wyżej