Świąteczny czas to głównie makowce, serniki. Chciałabym Wam pokazać jak najprościej samemu zrobić masę makową.

Jeśli chcecie tą masę do drożdżowej rolady makowej musicie zrobić podwójną porcję. Zawsze w przepisach jest podane ile musi być masy makowej.

Masa makowa

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na bok. Do garnuszka wsypać mak i zalać go gorącą wodą, tyle żeby był przykryty. Gotować na małym ogniu 20 minut, co chwilkę mieszając, żeby nam się nie przypaliło. Następnie przelać mak przez sitko i na chwilę zostawić żeby pozbyć się nadmiaru wody.

Zmielić mak przez maszynkę trzykrotnie, dodać posiekane orzechy, migdały, suszone figi i odsączone rodzynki.  Masło roztopić w garnuszku razem z miodem i dodać do masy makowej. Wlać olejek migdałowy i dokładnie wymieszać.

Gotowe, pyszne