Było pycha, trochę mało czasu na piękne zdjęcia. Zjedzone tak szybko, że nie zdążyłam 🙂 Jestem pewna że jeszcze to zrobię więc poprawię, obiecuję. 

indyjskie

Na patelni rozpuścić masło z olejem. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć aż stanie się delikatnie brązowa.

Do miseczki dodać potarty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek, garam masala, kolendrę w proszku, chili w proszku, kminek, sól, ziarenka pieprzu, ziarenka kardamonu. Wszystko zmielić za pomocą blendera. Dodać przecier pomidorowy, jogurt, wymieszać.

Mięso z kurczaka pokroić w dużą kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć aż straci kolor surowizny. Teraz już można dodać całą zawartość miseczki, wodę i wymieszać. Wrzucić listki laurowe. Smażyć około 15 minut minut, co jakiś czas zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać. Podgrzewać jeszcze 2-3 minuty, na małym ogniu. Obsypać posiekaną kolendrą i gotowe.

Podawać z ryżem lub z pitą. Przepis na pity patrz http://kuchniapokolen.pl/domowa-pita/

Smacznego.