Przepis ten jest od mojej mamuśki, zawsze go robiła i jest bardzo dobry, bardzo długo można go przechowywać im dłużej tym lepszy. Tylko zamykamy ciasto w szczelnym zamkniętym pudełku.

mazurek wielkanocny

Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać po jednym żółtku ciągle mieszając. Jak już jest dobrze rozmieszane dodać mąki,kakao, proszek do pieczenia, olejek rumowy .Posiekane bakalie i rodzynki obsypać bułką tartą i wymieszać z ubitą pianą z białek , następnie dodać do masy , delikatnie wymieszać.

Bardzo proste i szybkie. Włożyć do wysmarowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku 180C i piec 50-60 minut.

mazurek z bakaliami i kakaem

Wyciągnąć z piekarnika , zostawić na chwilkę w formie potem wyciągnąć i zostawić aż ostygnie.

Polać lukrem i gotowe.

mazurek

Smacznego

mazurek długo świeży