Następne danie mojej synowej Sylwuni. byliśmy u dzieci w odwiedzinach i moja synowa nas rozpieszczała.
Ugotować szklankę ryżu, ryż nie musi być zupełnie miękki.
Na rozgrzanej patelni z odrobinką oleju obsmażyć posiekaną drobno cebulkę, smaż tak długo aż się lekko zeszkli. Wrzuć posikaną drobno kapustę i smażyć chwileczkę, dokładnie wymieszać. Odłożyć na bok do schłodzenia. W misce wymieszać mielone, jajka dodać ryż i kapustę z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem, papryką słodką i chilli. Uformować podłużne klopsy, masa powinna być pikantna. Na patelni obsmażać klopsy z wszystkich stron aż zbrązowieją . Żaroodporne naczynie wyłożyć lekko obgotowanymi w osolonej wodzie liśćmi kapusty, na to rozłożyć klopsy.
Sos : Do bulionu dodać przecier pomidorowy, ketchup pomidorowy, musztardę, majonez, jajka, chilli, oregano, wszystko wymieszać za pomocą blendera na gładką masę , doprawić do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby. Wylać sos na klopsy,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C i piec godzinę . Naczynie powinno być przekryte przykrywką lub folią aluminiową.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.