Takie ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu, umilą nam Świąteczny czas 🙂 Są pyszne.

Ciastka

Migdały w skórkach zmielić na proszek razem z cukrem, odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek, potrzebne mam będą tylko białka.

Żółtka ubić na sztywną pianę i powoli dodać proszek z migdałów. Po dodaniu proszku z migdałów, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.

Migdałowe cistka

Za pomocą łyżki nakładać kleksik ciasta, nie rozsmarowywać ponieważ ciasteczka podczas pieczenia się rozleją. Nakładać porcje ciasta w dość dużych odstępach. Każde ciastko obsypać płatkami migdałów.

Nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciastka 20-30 minut.

Ciastka muszą być chrupiące, po wyjęciu z piekarnika. Zostawić ciastka do ostudzenia na papierze. Do każdej następnej porcji musicie użyć nowego papieru do pieczenia.

Chrupiące ciastka

Thermomix

–  do naczynia miksującego wrzucić całe migdały i cukier, czas 30s, obroty 10

wyjąć zmielone migdał i wyczyścić naczynie

–  białka ubić na sztywną pianę, nałożyć motylek, czas 4 minuty, obroty 3

–  do białek wrzucić proszek migdałowy, czas 15 sek, obroty 1

–  reszta jak wyżej