Dzisiejsza kolacja okazała się hitem. Smakowała wybornie. Polecam
Przygotowanie ciasta na pizzę – drożdże pokruszyć, zalać ciepłą wodą, dodać cukier i łyżkę mąki. Zostawić do wyrośnięcia.
Mąkę wrzucić do miski, dodać wyrośnięte drożdże, oliwę, Wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie ciasta w thermomix
- wszystkie składniki wrzucić do naczynia, drożdże pokruszyć – naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty
- reszta jak wyżej
Przygotowanie nadzienia – kurki umyć, osuszyć i pokroić . Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać drobno. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulkę aż zmięknie. Dodać posiekany czosnek i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż cały płyn z grzybów wyparuje. Dodać listki tymianku i wlać śmietanę. Wymieszać i podgrzewać do momentu aż płyny wyparują.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę ugniatać. Uformować wałek i pokroić na 6 równych kawałków. Spłaszczyć, uformować mini pizzerki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać na cieście. Odstawić na chwilkę do wyrośnięcia.
Na serze rozłożyć podsmażone kurki
Pieczenie – rozgrzać piekarnik do 230 C, góra i dół i piec 15-20 minut aż boki podpieką się na złoty kolor.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.