Dzisiejsza kolacja okazała się hitem. Smakowała wybornie. Polecam

pizza

Przygotowanie ciasta na pizzę – drożdże pokruszyć, zalać ciepłą wodą, dodać cukier i łyżkę mąki. Zostawić do wyrośnięcia.

Mąkę wrzucić do miski, dodać wyrośnięte drożdże, oliwę, Wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta w thermomix

  • wszystkie składniki wrzucić do naczynia, drożdże pokruszyć –  naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty
  • reszta jak wyżej

Przygotowanie nadzienia –  kurki umyć, osuszyć i pokroić . Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać drobno. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulkę aż zmięknie. Dodać posiekany czosnek i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż cały płyn z grzybów wyparuje. Dodać listki tymianku i wlać śmietanę. Wymieszać i podgrzewać do momentu aż płyny wyparują.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę ugniatać. Uformować wałek i pokroić na 6 równych kawałków. Spłaszczyć, uformować mini pizzerki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać na cieście. Odstawić na chwilkę do wyrośnięcia.

Na serze rozłożyć podsmażone kurki

Pieczenie – rozgrzać piekarnik do 230 C, góra i dół i piec 15-20 minut aż boki podpieką się na złoty kolor.

Smacznego