Tu chyba nic nie muszę mówić 🙂 wystarczy spojrzeć. Mniam
Najlepiej je jeść w ten sam dzień. Na drugi dzień jak to białka lekko puszczają wodę. Są naprawdę pyszne ?
Kruche ciasto – wszystkie składniki wrzucić do miski i szybko zagnieść ciasto. Ulepić kulę i włożyć do lodówki na godzinę.
Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta. Wyjąć z naczynia i włożyć do woreczka foliowego i na godzinę do lodówki.
Przygotowanie masy cytrynowej – do garnka wlać wodę, sok z cytryn, skórka z wcześniej wyparzonych cytryn, cukier, zagotować. W kubku rozmieszać mąkę ziemniaczaną w wodzie( 8 łyżek) Rozmieszaną mąkę ziemniaczaną wlać do gotującej się masy cytrynowej. Dokładnie rozmieszać i zagotować. Odstawić do przestudzenia. Żółtka wymieszać widelcem i dodać do nich 1 pełną łyżkę letniej masy cytrynowej. Wymieszać, następnie znowu dodać łyżkę masy cytrynowej i wymieszać. Dodać ostatnią łyżkę masy cytrynowej do żółtek i wymieszać. Teraz już można połączyć masą cytrynową i masą z żółtkami.
Wykonanie – małe foremki do tarty wysmarować masłem i lekko obsypać drobną bułką tartą. Okrągłe foremki do tart o średnicy 10 cm. Można je zrobić w foremkach od muffinek.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na mniejsze kawałki i po kolei rozwałkować i wycinać okrągłe formy ciasta. Muszą być większe jak średnica foremek, ponieważ trzeba wyłożyć też boki. Foremki wyłożyć ciastem. Z papieru do pieczenia wyciąć kółka o średnicy dna foremek, położyć je na cieście które przykrywa dno. Obciążyć ziarenkami fasolki.
Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 10 minut, wyjąć z piekarnika zdjąć fasolę i papier. Ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut.
Wyciągnąć z piekarnika na dno każdej tary rozłożyć równo masę cytrynową. Teraz już tylko masa bezowa.
Masa bezowa – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak już jest sztywna powoli dodawać cukier, nie przerywając mieszania. Rozłożyć białka na każdej masie cytrynowej.
Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 150 C i piec tarty ponownie 20-25 minut.
Tarty muszą się zarumienić i też lekko przypiec.
Smacznego
Słone Słodkim Przeplatane
13 listopada, 2016 o 22:18
Świetnie wyglądają 🙂
kuchcik8
13 listopada, 2016 o 22:21
Dziękuje
Magda
13 listopada, 2016 o 22:40
Apetyczne i takie urocze))
kuchcik8
13 listopada, 2016 o 23:15
Dziękuje
Anonim
13 listopada, 2016 o 23:22
Pychota!
kuchcik8
13 listopada, 2016 o 23:26
🙂
ewa
1 września, 2017 o 22:04
Witam. Ile sztuk wyszlo z tej porcji i jakiej wielkosci foremki pani uzyla?
Maria Gorlik
1 września, 2017 o 22:43
O ile dobrze pamiętam to są od 8-10 cm. Ile stuk wyszło nie pamiętam. Pozdrawiam serdecznie.
Ola
14 listopada, 2020 o 11:02
Ile wody do garnka
Maria Gorlik
15 listopada, 2020 o 19:32
Dodane, pozdrawiam