Babskie spotkanie, postanowiłam wprowadzić trochę innego smaku. W Polsce ciągle gotujemy bardzo bezpieczne dania z kuchni polskiej. Warto posmakować innej kuchni i smaków.

curry

Mięso pokroić w słupki o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzać olej, dodać pastę curry. Wymieszać i smażyć około 30 sek. Musicie poczuć zapach curry.  Dodać kurczaka i smażyć aż kurczak straci kolor surowizny.

Wlać sos sojowy, bulion, whisky, dodać galangal lub imbir, liście keffir, grzyby pokrojone w paski,  gotować 5 minut. Wlać mleczko kokosowe, dodać pędy bambusa, fasolkę. Gotować kolejne kilka minut. Fasolka musi delikatnie zmięknąć , ale nie ma być papkowata.

Podawać z ryżem. Danie obsypać pokruszonymi orzeszkami.

Pycha, polecam