Przepyszne delikatne ciasto, zwykle nazywamy to ptasim mleczkiem, dlatego, że jest takie delikatne 🙂 Jest przepyszne cudowne w smaku.
Każdą galaretkę rozpuścić w 250ml wrzącej wody, dokładnie rozmieszać i odstawić do przestudzenia i stężenia.
Można użyć różne smaki, ja mam cytrynową i truskawkową.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać biszkopty.
Połowę mleczka skondensowanego ubić na sztywną masę, powoli wlewać tężejącą galaretkę, dodać połowę owoców, wymieszać. Wylać masę na biszkopty.Wstawić do lodówki, żeby stężało.
Druga warstwa tak samo , ubić mleko skondensowane i powoli wlewać drugą galaretkę i pozostałe owoce, delikatnie wymieszać. Wylać na pierwszą warstwę , na górę rozrzucić owoce i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Trzecią galaretkę rozpuścić w 500ml wrzącej wody i zostawić, aż zacznie gęstnieć. Następnie wylać ją na owoce i znowu odstawić do stężenia.
Thermomix – założyć motylek, wlać mleczko skondensowane, czas 1 minuta/obroty 4
następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę, ubijać 2 minuty/obroty4
dodać połowę owoców i delikatnie wymieszać już łyżką.
Druga warstwa tak samo, reszta jak wyżej.
gin
7 lipca, 2015 o 12:13
Idealne na upalne letnie dni 🙂
kuchcik8
7 lipca, 2015 o 12:17
Właśnie tak